انجمنهای علمی دانشجویی دانشگاه تهران همچون ماههای قبل در دی ماه نیز فعالیتهای متعددی داشتند و در مجموع 84 رویداد را برگزار کردند.
نشریات دانشگاهی دانشگاه تهران همچون ماههای قبل در دی ماه نیز فعال بودند.
نشریه علمی دانشجویی خوشه به صاحب امتیازی انجمن علمی دانشجویی تولید و ژنتیک گیاهی پردیس ابوریحان منتشر شد.
تالار مولوی:
در ضلع غربی خیابان شانزده آذر، کمی بالاتر از سازمان مرکزی دانشگاه تهران، معتبرترین تالار تئاتر دانشگاهي کشور قرار دارد. تالار مولوی به عنوان تنها تالار تئاتر دانشگاهی ایران این افتخار را دارد که در طول بیش از چهار دهه فعالیت مدوام خود، توانسته پذیرای اجراهای موفق دانشجویان و دانش آموختگان تئاتری باشد.
نخستین بار در سال ۱۳۴۷ اداره فعالیت های فوق برنامه دانشگاه تهران به سرپرستی خانم پری صابری شکل گرفت . پري صابری محل فعلی تالار را که یکی از انبارهای مخروبه دانشگاه بود، با تغییر کاربری به تالار مولوی تبدیل کرد. فعالیت این تالار به صورت رسمی با اجرای نمایش "ملاقات بانوی سالخورده" به کارگردانی حمید سمندریان در دی ماه ۱۳۵۱ هجری شمسی آغاز شد.
این تالار در سال ۱۳۵۹ هم زمان با انقلاب فرهنگی به مدت سه سال تعطیل شد و پس از بازگشایی از سال ۱۳۶۴ اداره آن به جهاد دانشگاهی واحد تهران واگذار شد. این تالار در سال ۱۳۸۲ به خاطر بازسازی و تعمیرات مدت چهار ماه تعطیل بود که در این فرصت یک سالن دیگر هم به نام "سالن کوچک" در این مجموعه ساخته شد. تالار مولوی در سال ۱۳۸۹ از مدیریت جهاد دانشگاهی خارج شد و مجددا زیر نظر اداره کل امورفرهنگی و اجتماعی دانشگاه تهران قرار گرفت.
اين مجموعه بار ديگر در سال ۱۳۹۳ و به مدت ۱۳ ماه مورد بازسازي كامل در همه حوزهاي ابنيه اي، مقاوم سازي، تجهيزاتي و تاسيساتي قرار گرفت و ارتفاع سالن به ميزان يك متر افزايش پيدا كرد و نيز يك پلاتو تمرين به مجموعه اضافه گرديد. سالن اصلی تالار مولوی با گنجایش ۱۷۰ نفر تماشاگر، با ابعاد ۱۷/۸۰ متر عرض در ۲۳/۵۰ متر طول و ارتفاع ۴ متر، یکی از بهترین سالن های Black Box ایران است که قابلیت جا به جای جایگاه تماشاگران را داراست.
سالن کوچک تالار مولوی با گنجایش ۶۰ نفر تماشاگر، با ابعاد ۶ متر طول در ۵/۴۰ متر عرض و ارتفاع ۴ متر فضای مناسبي را برای تجربه های دانشجویی در اختیار گروه ها قرار می دهد. از ویژگی های دیگر تالار می توان به قابلیت کنترل دیجیتال و آنالوگ خطوط دیمر نور، کنترل میکسر صدا و ملحقات آن، صفحات گوبو برای جلوه های نوری، پروژکتور های فرزنل، واید، تله، فالواسپات (تعقیب کننده) اشاره کرد.
مدیران تالار مولوی از آغاز تا امروز عبارتند از: پری صابری، علیرضا سمیع آذر، علی نوروزطلب، تاجبخش فنائیان، سعید کشن فلاح، محمد مختاری، مهدی مکاری، سعید اسدی و از اردیبهشت سال ۱۳۹۳ این مجموعه با عنوان مرکز تئاتر مولوی با مدیریت امیرحسین حریری اداره می شود.
معرفی باشگاه دانشجویان:
باشگاه دانشجویان دانشگاه تهران در سال 1382 با هدف تقویت و تعمیق ارزشهای اسلامی و باورهای اعتقادی دانشگاهیان (استادان، دانشجویان و كاركنان)، جامعه پذیر نمودن دانشجویان و ارتقای هویت و انسجام ملی به منظور تسهیل فرایند توسعه كشور از طریق تقویت شادابی، امید به آینده، خلاقیت و نوآوری، آغازگری و ارتقاء عقلانیت، دانایی و مسئولیتپذیری اجتماعی فعالیت خود را آغاز نمود. این باشگاه با برخورداری از تجهیزات به روز و كارآمد و فضایی مطلوب برای اجرای فعالیتهای فرهنگی و اجتماعی دانشگاهیان و مكانی مناسب برای حمایت از نهادهای دانشجویی است كه با دارا بودن سالن های اصلی، نگارخانه، تماشاخانه، گفتگو و پایگاه تازههای كتاب با ظرفیتهای متفاوت و برخورداری از تجهیزات پیشرفته و بهرهمندی از فنآوری روزآمد محلی مناسب برای فعالیتهای دانشجویی به شمار می رود.
سالن اصلی: با طراحی زیبا و بینظیر به وسیله چوب و پوشش سقف به وسیله اكوستیك و استفاده از پردههای شكیل فضای مناسب جهت برگزاری برنامههای فرهنگی مختلف میباشد، سالن فوق با متراژ 1100 متر مربع با امكان تفكیك سالن و بهرهمندی از سیستم بخش تصویر به وسیله ویدیو پرژكتور با قابلیت نمایش تصویر خارقالعاده تماشاچیان را متحیر مینماید. همچنین در انتخاب سیستم صوتی دقت لازم جهت هرگونه خدمات پیشبینی شده است. همچنین استفاده مراجعین از اینترنت وایرلس یكی از قابلیت های سالن محسوب می شود.
نگارخانه: این سالن جهت نمایش عكس، تابلوهای خوشنویسی، نقاشی، ماكتهای معماری و.... با امكان نورپردازی به وسیله هالوژن و امكان بخش موسیقی و با متراژ 300 متر در اختیار علاقه مندان است.
تماشاخانه: دارای ظرفیت 42 نفر و به منظور بخش فیلم و ارائه مقالات و پایاننامهها مناسب بوده، همچنین جهت بخش فیلمهای دانشجویی و سینمایی با قابلیت سیستم صوتی دالبی و استفاده از دیتا پروژكشن با قابلیت نمایش تصویر مناسب است.
سالن گفتگو: این سالن با ظرفیت 60 نفر و با طراحی زیبا و نورپردازی ایدهال، سیستم صوتی و تصویری مناسب محلی برای برگزاری جلسات دانشگاهیان و تبادل دانستهها فرهنگی و علمی است.
پاتوق فرهنگی و پایگاه تازههای كتاب: با هدف ایجاد فضایی دلنشین و دوستانه برای تبادل اندیشه، مطالعه روزنامههای رسمی كشور و بهرهمندی از جدیدترین كتابهای منتشره در زمینههای مختلف علمی، ادبی، فرهنگی، اجتماعی، سیاسی، تاریخی، پزشكی، روانشناسی دایر شده است. این محل با دارابودن بهترین نوع دكوراسیون و انتخاب میز مطبوعات و صندلی مبلی جهت گپهای دوستانه و به دور از مشكلات روزمره برای دانشجویان محترم فراهم شده است. این مركز جهت رفاه حال دانشجویان نسبت به نصب و راهاندازی یك دستگاه خودپرداز بانك تجارت متصل به طرح شتاب و یك دستگاه مخابراتی چند رسانهای اقدام نموده است.
كارت بين المللي دانشگاهيان كشور: واحد صدور كارتهای بینالمللی یك ایده دانشجویی بود كه در باشگاه دانشجویان رقم خورد. پس از جستجوی اینترنتی و یافتن مركز جهانی صدور كارتهای بینالمللی ثبات اولیه صورت گرفت و نمایندگان معاونت دانشجویی دانشگاه نیز به طور موازی مذاكراتی را در كشور هلند انجام دادند و مسئله در شورای مدیران حوزه معاونت و فرهنگی مطرح گردید. با عنایت به تشكیل باشگاه دانشجویان كه مركزی جوان، با نیروهای خوش فكر و عمدتاّ دانشجو بود مقرر گردید مسئولیت راهاندازی این واحد به باشگاه دانشجویان محول شود.
دانشگاهیان و افراد علاقهمند میتوانند جهت استفاده از محلهایی معرفی شده با مراجعه به دفتر باشگاه دانشجویان و هماهنگی جهت استفاده از امكانات مركز اقدام نمایند.
موزه ها
دو موزه مقدم و باغ نگارستان موزه های تحت نظارت معاونت دانشگاه تهران محسوب می شوند. این موزه ها هر کدام از ویژگی های منحصر به فردی برخوردار است. باغ موزه نگارستان و موزه مقدم هر دو متعلق به دوران قاجار و از باغ ها و عمارت های مشهور این دوران به شمار می آیند.
موزه مقدم
موزه مقدم دانشگاه تهران و درحقیقت خانه مقدم از جمله خانه های مجلل دوران قاجار ـ متعلق به یکی از درباریان آن زمان به نام محمد تقی خان احتساب الملک ـ بوده است. احتساب الملک دارای دو پسر به نام های حسن و محسن بود که جهت ادامه تحصیل به اروپا رفتند. حسن در فعالیت های ادبی، سیاسی و اجتماعی حضور فعالی داشت و در جوانی فوت کرد. از او نمایشنامه بسیار معروف «جعفرخان از فرنگ آمده» به جا مانده است. برادر کوچکتر ـ محسن ـ پس از اتمام تحصیلات خود در رشته های نقاشی، تاریخ هنر و باستان شناسی در سال 1315 ه.ش به وطن بازگشت و به همراه همسر فرانسوی خود «سُلما» در خانه پدری ـ محل کنونی موزه مقدم ـ ساکن گردیدند.
در سال 1351ه.ش، زنده یاد استاد مقدم ـ استاد ممتاز دانشگاه تهران ـ با توجه به علاقه وافرش به علم، تاریخ و هنر، خانه پدری خود را به همراه آثار نفیس گردآوری شده وقف دانشگاه تهران نمود. استاد محسن مقدم در سال 1366 ه.ش دارفانی را وداع گفت و پس از مرگِ همسر ایشان در سال1369ه.ش، تولیت موزه مقدم در اختیار مستقیم دانشگاه تهران قرار گرفت.
باغ موزه نگارستان
قصر يا باغ نگارستان بين سالهاي ۱۲۲۸-۱۲۲۲ هـ .ق. به فرمان فتحعليشاه قاجار، با هدف ايجاد يک مرکز ييلاقي ـ حکومتي در خارج از دارالخلافه تهران ساخته شد. به دليل وجود نقاشيها و نگارههاي متعددي از فتحعليشاه و درباريان او در ساختمانهاي مختلف، اين باغ به نگارستان شهرت يافت. اين قصر ـ باغ در روزگار اولية خود داراي وسعت زيادي بوده است، به گونهای که طبق اسناد قاجاري دروازة جنوبي آن در ضلع شمالي ميدان بهارستان واقع بوده و از طرف شرق به دروازه شميران و از طرف غرب به خيابان صفيعليشاه منتهي ميشده است. در اين قصر ـ باغ عمارتها و تالارهاي باشکوهي چون عمارت دلگشا، تالار سلام، تالار قلمدان و چندين حوضخانه بر پا گرديده بود. باغ نگارستان رويدادهاي تاريخي ـ سياسي فراواني را به خود ديده است که از جمله ميتوان به قتل دولتمرد آزاده ايراني ميرزا ابوالقاسم قائم مقام فراهاني به دست محمدشاه و عوامل او اشاره کرد.
به سال ۱۳۰۷ خورشيدي اعتمادالدوله قراگوزلو، وزير فرهنگ ايران، باغ نگارستان را به عنوان محل دائمي دارالمعلمين عالي در نظر گرفت. سپس نقشة ساختمان يک مدرسة عالي با رعايت سبک معماري ايراني ـ قاجاري و اصول مدرسهسازي توسط نيکلای مارکوف (معمار پناهندة روسي) در ضلع شمالي باغ نگارستان تهيه و اجرا شد. در اين مجموعة ده هزار متر مربعي، ۱۶۴ اتاق و دو تالار بزرگ احداث شد. در سال ۱۳۱۱ خورشيدي دارالمعلمين عالي با تغيير نام خود به دانشسراي عالي به تربيت معلم براي مدارس جديد ايران پرداخت. در سال ۱۳۱۵ خورشيدي نيز عمارت بزرگ ديگري به عنوان کتابخانه در شمال شرقي باغ نگارستان بنا گرديد و پروين اعتصامي ـ شاعرة نامدار ـ به عنوان معاون اين کتابخانه مشغول به کار شد.
در طول بيش از نيم قرن، تعداد زيادي از شخصيتهاي علمي، ادبي و هنري کشور چون: ملکالشعرای بهار، کاظم عصار، علياکبر دهخدا، بديعالزمان فروزانفر، علينقي وزيري، جلالالدين همایی، سعيد نفيسي، محمود حسابي، ابراهيم پورداوود، غلامحسين صديقي، پرويز خانلري، محمد معين، محمدابراهيم باستاني پاريزي، عليمحمد کاردان و… در اين مجموعة تاريخي به تحصيل و تدريس علم پرداختهاند. در سال ۱۳۱۳ خورشيدي قانون تأسيس دانشگاه تهران در مجلس شوراي ملي تصويب گرديد و از سال ۱۳۲۵ خورشيدي به بعد، برخي از دانشکدهها و مؤسسات به محل امروزي دانشگاه تهران منتقل شدند. از سال ۱۳۳۵ خورشيدي اين بناي عظيم به مؤسسة لغتنامة دهخدا، مؤسسة جغرافيا، مؤسسة زبانهاي خارجي و کلاسهاي عمومي دانشکدة ادبيات اختصاص يافت و در سال ۱۳۳۷ خورشيدي به همت دکتر غلامحسين صديقي به مؤسسة تحقيقات علوم اجتماعي و تعاون واگذار گرديد.
بايد اذعان داشت که باغ نگارستان در معرض تخريبهاي بسياري قرار گرفته و بخشهاي بسياري از آن نابود شده است. در سال ۱۳۵۰ و ۱۳۶۵ خورشيدي طبق توافقات دانشگاه تهران و سازمان برنامه و بودجه، باغ نگارستان براي ايجاد پارکينگ و تعميرگاه به آن سازمان واگذار شد که موجب اعتراض تني چند از استادان دانشگاه تهران و فارغالتحصيلان اين دانشسرا از جمله آقايان دکتر محمود روحالاميني، دکتر غلامحسين صديقي، دکتر حسن حبيبي و… گشت که بدين ترتيب از تخريب باقيماندة اين اثر جلوگيري کردند.
پس از انتقال دانشکدة علوم اجتماعي و تعاون دانشگاه تهران به محل امروزي خود و تخريب بخشي از باغ نگارستان توسط سازمان برنامه و بودجه، با تصويب راهاندازي موزۀ تاريخ علم دانشگاه تهران در محل باغ نگارستان، کار حراست، حفاظت، مرمت و بازسازي اين مجموعه تاريخي بيش از پيش مورد توجه مسئولان دانشگاه قرار گرفت و تاکنون بخش قابل توجهي از آن انجام يافته است. در آيندهاي نزديک اين محل به عنوان موزة تاريخ و مفاخر دانشگاه تهران گشايش خواهد يافت.
باغ نگارستان با شمارة ۲۰۸۲ در زمرة آثار ملي ايران به ثبت رسيده است.