نشست و کارگاه دو روزه توان افزایی کارشناسان فرهنگی دانشگاه تهران برگزار شد

نشست و کارگاه دو روزه توان افزایی کارشناسان فرهنگی دانشگاه تهران، با حضور معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تهران در روز آخر، 12 و 13 اسفند، در تالار امیر کبیر دانشگاه تهران برگزار شد.

این کارگاه تخصصی برای کارشناسان فرهنگی انجمن های علمی دانشجویی، کانون های فرهنگی و نشریات دانشجویی دانشگاه تهران برگزار شد.

دکتر مجید سرسنگی معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تهران در این نشست، با تقدیر از خدمات یک ساله کارشناسان فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تهران، گفت: حوزه فرهنگ بدون داشتن دانش قابلیت مدیریت ندارد. یکی از مشکلات ما این است که فکر می کنیم حوزه فرهنگ نیازی به تخصص ندارد و هر کسی می تواند بیاید کار فرهنگی کند و راجع به کار فرهنگی نظر بدهد. این موضوع متاسفانه در کشور جا افتاده زیرا موضوعات فرهنگی موضوعاتی است که همه جامعه با آن درگیر هستند، همه در آن دخالت می کنند.

وی افزود: شما اگر رسانه ها را دنبال کنید، بیشترین حرف هایی که در رسانه زده می شود همین بحث های فرهنگی است؛ همه راجع به فرهنگ صحبت می کنند. اما حقیقت این است که فرهنگ یک تخصص است و اگر ما این تخصص را نتوانیم کسب کنیم کار فرهنگی مان هم همان می شود که اکنون در کشور در بیشتر موارد مشاهده می کنید.

معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تهران، تاکید کرد: بیشترین حرف هایی که در کشور زده می شود راجع به فرهنگ است اما کمترین توجه به فرهنگ می شود، کمترین پیشرفت در حوزه فرهنگ است. بنابراین به نظرم این کارگاه ها و دوره ها بسیار مهم است و هم باید بیشتر برگزار کنیم و هم به تدریج دوره های تخصصی تر بگذاریم زیرا پیشانی مواجه حوزه فرهنگ دانشگاه با مخاطبان اصلی اش که دانشجویان هستند، شما کارشناسان فرهنگی هستید، بعد معاون فرهنگی دانشجویی واحد و ... هستند.

وی ادامه داد: کار شما کار بسیار سختی است، مخصوصا که نسل های جدید هم مطالبه گری بیشتری دارند و هم منطق مطالبه گری شان کم شده و شاید یک مقدار آن حد و حدودی که در گذشته رعایت می شد امروز کمتر رعایت می شود. فکر می کنم این نشست ها و کارگاه ها در حوزه های مختلف چه تخصصی و چه عمومی می تواند کمک کند ما در آینده توان کارشناسی مان در حوزه فرهنگی بالاتر برود.

دکتر سرسنگی، تصریح کرد: یکی از واقعیت های تلخ این است که علی رغم همه شعارهایی که ما در حوزه فرهنگ می دهیم که فرهنگ خیلی مهم است و همه چیز فرهنگ است و استناد می کنیم که مقام معظم رهبری گفتند فرهنگ هوا است، واقعیت این است که فضای فرهنگی ما از یک فقر مالی مفرط رنج می برد. دوستان فکر می کنند که فرهنگ نیاز به پول ندارد، کار فرهنگی پول نمی خواهد بروید حرف بزنید، دور هم جمع شوید و ... این ها که پول نمی خواهد.

وی تاکید کرد: در یک چنین شرایطی، گزینه جایگزین ما برای کار فرهنگی توان شما کارشناسان فرهنگی دانشگاه است. یعنی هر چه توان شما بالا تر برود ما آن نقطه ضعف مشکلات مالی را شاید بیشتر بتوانیم بپوشانیم. به هر حال دانشجویان حق دارند، می خواهند اردو بروند، برنامه برگزار کنند، نشریه منتشر کنند و ... این ها همه نیاز به امکان مالی دارد که متاسفانه نیست. یعنی سرانه فرهنگی هر دانشجو در دانشگاه رقم اندکی است که اگر به آن استناد نکنیم هم بهتر است.

معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تهران، در ادامه گفت: ما چنین شرایطی را با توان بالای کارشناسی بهتر می توانیم مدیریت کنیم. با وجود همه مشکلات موجود، سختی ها و مطالبات، ما باید اول خودمان کار خودمان را جدی بگیریم. ما آدم هایی که در حوزه فرهنگ کار می کنیم اگر خودمان هم به کاری که می کنیم اعتقاد نداشته باشیم دیگر اصلا باید این حوزه را تعطیل کنیم. این موضوع را اول از همه ما باید بدانیم که مهم ترین کار در دانشگاه تهران، کار فرهنگی است. البته دانشگاه برای آموزش و پژوهش بچه ها است اما این همه هدف دانشگاه نیست.

وی افزود: دانشگاه اگر حوزه پرورش و فرهنگ را از دست بدهد در واقع یعنی هویت خود را از دست داده است. کار فرهنگی به گونه ای است که در آن مقطع دیده هم نشود مثل تشکیل یک کوه می ماند، یک کوه چند هزار سال طول می کشد تا کوهی مانند دماوند تشکیل شود اما وقتی تشکیل شد دیگر به این آسانی ها از بین نمی رود، این خاصیت فرهنگ هم هست. خیلی از کارهایی که من و شما انجام می دهیم امکان دارد در دوره مدیریت خودمان به سرانجام نرسد یعنی کارهایی انجام داده ایم که ممکن است اصلا دیده نشود اما یک دهه بعد وضعیت متفاوت خواهد بود.

دکتر سرسنگی ادامه داد: اگر وضعیت فرهنگی امروز دانشگاه مورد قبول ما نیست زیرا یک زمانی کار فرهنگی را در دانشگاه ساده گرفته ایم و اکنون میراث دار چنین وضعیتی هستیم. اگر می خواهیم یک دهه دیگر فضای دانشگاه بهتر باشد باید امروز برای آن تلاش کنیم هر چند که فرهنگ در اولویت آخر قرار دارد.

وی تصریح کرد: ما فردا به چه چیزی می خواهیم افتخار کنیم؟ افتخار کنیم که یک سری آدم روشنفکر، مصلح اجتماعی، متفکر و کارآمد از دانشگاه فارغ التحصیل شده اند یا افتخار کنیم که در دوره مدیریت ما هیچ سر و صدایی در دانشگاه نبود؟ شکم بچه ها را سیر کردیم. نمی گویم این کارهای رفاهی را نباید بکنیم، حتما باید انجام شود اما واقعیت این است که هدف دانشگاه این نیست ما هدف را گم کرده ایم و به این دلیل توازن به هم خورده است.

معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تهران، تاکید کرد: با کار فرهنگی و ورزشی، دانشجو اصلا به مرحله درمان و مداوا نمی رسد. پدر و مادر بچه ای که فردا مدرک دکتری بگیرد اما از آسیب های اجتماعی مصون نباشد، علامه دهر هم که باشد، آن بچه به چه دردشان می خورد؟ هزار مدرک هم داشته باشد. جامعه دانشجویی می خواهد که همانطور که علم می آموزد، اخلاق هم داشته باشد. در همه دنیا دانشگاه و دانشگاهی ها الگو هستند.

در پایان سخنان دکتر مجید سرسنگی، از کارشناسان فرهنگی دانشگاه با اهدای لوح و هدیه تقدیر شد.

گفتنی است، در ابتدای این کارگاه ها، کریم پورمرجان کارشناس مسئول وزارت علوم تحقیقات و فناوری در خصوص درگاه فرهنگی توضیحاتی ارائه کرد و در خصوص نحوه تهیه خبر و ارسال اخبار دانشگاه و اهمیت و ضرورت آن و تشریح آیین نامه کانون های فرهنگی صحبت کرد.

در بخش دیگری از جلسه، با حضور دکتر محمد علی زارع چاهوکی، کارشناسان در خصوص مطالب کارگاه ارائه شده و مشکلات به پرسش و پاسخ پرداختند.

در روز دوم این کارگاه، محمدرضا شمشیرگر مدرس دانشکده مدیریت در خصوص اصول نگارش حرفه ای، آموزش لازم را ارائه کرد. همچنین، سحر خرمی معاون مشارکت های فرهنگی در خصوص انجمن های علمی دانشجویی و مشکلات کارشناسان در دانشکده ها توضیحاتی ارائه کرد.

سپس، مریم نوربخش کارشناس نشریات دانشگاه، در خصوص سامانه نشریات و مشکلات نشریات صحبت کرد و سمیه علی اکبری کارشناس کانون های دانشجویی فرهنگی دانشگاه تهران نیز در این زمینه توضیحات لازم را ارائه کرد.

در انتهای این جلسه، نشست پرسش و پاسخ با حضور دکتر محمد علی زارع چاهوکی، مدیر کل فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تهران برگزار شد.